Cases

Project | Commercieel dienstverlener mobiliteit

Strategische businesscase beheer en uitgifte mobiliteitsproducten

De Mobiliteitsfabriek is een strategisch partner van Regiecentrale. Zij is dienstverlener voor grote commerciële service providers en optimaliseert de uitgifte, het beheer en de optimalisatie van mobiliteitsproducten. De dienstverlening rondom de ov-chipkaart vergt specifieke kennis en toepassingen, waar Regiecentrale uitgebreide ervaring mee heeft. Mobiliteitsfabriek heeft aan Regiecentrale gevraagd hoe de zakelijke ov chipkaart en ov optimalisatiediensten onderdeel konden worden van haar aanbod aan haar opdrachtgevers.

 

Uitdaging
Hoe kan je als projectorganisatie een product gedreven organisatie helpen bij de strategische ontwikkeling. Die vraag hield ons al geruime tijd bezig. De introductie van de chipkaart, maar ook de verwerking van GPS gegevens voor fietsprojecten maakten dat Regiecentrale een steeds verder ontwikkeld technisch platform ontwikkelde. Van origine een projectorganisatie werden we langzaamaan ook een ICT specialist in mobiliteit. Klap op de vuurpijl was de behaalde BKA-licentie Bedrijvenkaartaanbieder van Trans Link Systems, waardoor Regiecentrale Zakelijke ov-chipkaarten kon uitgeven, daarvan data moest verwerken en complexe financiële stromen moest beheren; een soort bankbedrijf. In dialoog met Mobiliteitsfabriek is besloten om die nieuwe productgerelateerde werkzaamheden van Regiecentrale over te dragen aan de Mobiliteitsfabriek.

 

Oplossing
Met de Mobiliteitsfabriek is een zeer gedetailleerde businesscase uitgewerkt voor de overdracht van IT systemen en productactiviteiten. De businesscase was sterk gedreven door visie en strategische vergezichten. Op basis daarvan is een vertaling gemaakt naar het ontwikkel- en verdienmodel van Mobiliteitsfabriek. Die is gevonden in het uitgeven, beheren en optimaliseren van mobiliteitsproducten. Zware focus ligt op ov-producten en de dienstverlening rondom ov-chipkaarten. Regiecentrale heeft uitgebreide ervaring op gedaan in verschillende projecten met de uitgifte en het beheer van NSBC’s, chipkaarten, zakelijke ov chipkaarten, GPS loggers, parkeerkaarten, maar ook optimalisatiediensten in de vorm van abonnementenanalyses en reisadviezen. Door intensieve kennisuitwisseling en samenwerking is in een jaar tijd het gehele productmatige en ICT platform overgedragen aan Mobiliteitsfabriek.

 

Bijzonder
Regiecentrale heeft in haar bijzondere samenwerking met Mobiliteitsfabriek niet alleen moeten nadenken over de vraag die Mobiliteitsfabriek heeft gesteld, maar vooral ook over haar eigen rol in de komende jaren. Aangezien Regiecentrale nieuwe ideeën en dienstverlening vaak proefondervindelijk mag inzetten bij projecten zitten we in de frontlinie van ontwikkelingen. De opgebouwde projectmatige kennis over deelnemers en producten dreigt soms verloren te gaan. Met de Mobiliteitsfabriek zijn we er in geslaagd om de kennis en ervaring van Regiecentrale projecten te gebruiken en behouden. Een model waar we in de toekomst veel vaker gebruik van willen maken.

 

“Regiecentrale zit aan de voorkant van innovatieve diensten, die de Mobiliteitsfabriek later productmatig kan opschalen in een commercieel domein.”
Evert Jan van Waveren – directeur Mobiliteitsfabriek